În ultimii ani, comunitățile responsabile au început să prindă contur tot mai bine în întreaga lume. Consumatorii încep să caute variante eco pentru produsele și serviciile pe care le folosesc, fiind tot mai preocupați de alternative sustenabile, chiar dacă acestea ajung să fie chiar mai costisitoare - în comparație, pare un preț mic de plătit atunci când e pus în balanță cu beneficiile aduse.

Așadar, se observă și un interes crescut pentru restaurantele preocupate de mediu. De exemplu, devin tot mai frecvente mesajele asociate unei comenzi pentru acasă sau la birou care menționează că nu se doresc tacâmuri de unică folosință. Conform unui studiu al Universității de Stat din Ohio, 8 până la 10 consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru o experiență culinară „verde”.

Astfel, restaurantele eco-friendly răspund la cererea unui segment de piață care, deși momentan este mai restrâns, este dispus să investească mai mult pentru produse sau servicii eco (fie că e vorba despre a plăti un premium pentru aceste produse și servicii sau vorbim despre aducerea propriilor recipiente pentru a ridica un pachet). Mai mult, aceste restaurante se aliniază cu obiectivele dezvoltării durabile. 

 

Ce este un restaurant eco-friendly?

Restaurantele care aleg alternative eco-friendly nu o fac doar pentru a urmări un trend, ci pentru că vor să contribuie activ la bunăstarea comunității locale.

Un restaurant eco-friendly înțelege impactul pe care îl poate avea asupra mediului și ia măsuri pentru a reduce amprenta activităților asupra acestuia, prin adoptarea unui sistem de management sustenabil și a materialelor și produselor care respectă drepturile animalelor și agricultura sustenabilă

 

Cum poți avea un restaurant eco-friendly?

Dacă vrei să îți transformi restaurantul în unul eco-friendly, iată câteva acțiuni pe care le poți lua:

     - Alege să gătești mâncare de sezon în funcție de produsele proaspete disponibile și procură-le de la furnizorii locali. Astfel, reduci emisiile de carbon pentru transportul produselor, susținând în același timp afacerile locale.

     - Alege furnizori care practică un comerț echitabil și folosesc materiale biodegradabile pentru livrări.  

     - Încearcă să adopți metode tradiționale de gătit, cum ar fi afumatul, marinarea sau fermentarea.

     - Redu risipa de mâncare prin folosirea ingredientelor în alte rețete. De exemplu, dacă o roșie este foarte coaptă și nu mai poate pusă într-o salată, o poți folosi pentru a face un sos.

     - Gestionează strict stocurile și datele de expirare printr-un sistem bun de etichetare și depozitare.

     - Observă care este consumul real al clienților și servește cantități de mâncare în funcție de acesta 

     - Refolosește obiectele. De exemplu, poți folosi sticlele de vin pe post de vaze, așa cum fac cei de la Andalu GastroBar din Iași sau po'i crea decorațiuni din dopuri de plută rămase de la sticlele de vin.

     - Redu considerabil consumul de hârtie. Alege să renunți la meniurile printate din restaurant și optează pentru un meniu digital, care este accesat prin scanarea unui cod QR direct de pe telefonul clienților. Astfel, nu mai este nevoie să printezi meniuri sau inserturi în meniu de fiecare dată când adugi produse noi sau sezoniere. Dacă vrei să implementezi meniul digital în restaurantul tău, te putem ajuta: [email protected]

De asemenea, poți alege să trimiți nota de plată pe adresa de e-mail a clienților - chiar sunt sisteme POS care îți permit să trimiți chitanțe digitale. Este un avantaj și pentru clienși, care evită situațiile în care au un portofel plin de hârtie.

     - Instalează o stație specială de reciclare și compost la bucătărie. Separă corect resturile, organizează-le și asigură-te că sunt colectate corespunzător. Este cel mai sigur mod de a reduce o parte din amprenta de carbon a restaurantului.

     - Donează mâncarea rămasă și susține persoanele dezavantajate. În plus, poți susține și micile afaceri care se ocupă cu distribuirea acesteia.

     - Instalează echipamente de economisire a apei, cum ar fi sisteme de filtrare - cei de la www.arpedia.ro din Iași vă pot ajuta oricînd cu astfel de sisteme.

     - Redu consumul de plastic prin oferirea gratuită de apă filtrată sau direct de la chiuvetă în locul apei îmbuteliate. O astfel de inițiativă pe care mai multe restaurante au adoptat-o este Apa fără plastic.

     - Instalează echipamente eficiente din punct de vedere energetic - echipamente de iluminat, aer condiționat, ventilație, refrigerare și gătit cu consum redus.

     - Folosește mobilier și ustensile sustenabile – mobilier confecționat din material reciclat sau reciclabil și evită cât mai mult posibil plasticul și polistirenul pentru căni, paie etc. O variantă de ambalaje și tacâmuri biodegradabile pe care o recomandăm este Biodeck, care oferă un cod de reducere pentru toate restaurantele din #comunitateaPoloniq.

     - Optează pentru personal care să se alinieze cu valorile tale și să susțină un stil de viață sustenabil. Este esențial ca întreaga echipă să înțeleagă și să aplice măsuri sustenabile și să poată oferi servicii de top.

     - Participă și implică-te în activități de protejare a mediului. Împărtășește experiențe cu alte companii locale care luptă pentru o industrie mai ecologică și implică-te în măsurile pe care le propun.

 

Restaurante eco-friendly în lume

  1. Narisawa - Tokyo, Japonia

Câștigător al primului Sustainable Restaurant Award acordat de Restaurant Magazine, Narisawa din Tokyo, Japonia, oferă o imagine completă a unei bucătării cu adevărat sustenabile: folosesc ingrediente locale și atent selecționate, promovând alimentația sănătoasă în comunitate, eficiența energetică și gestionarea deșeurilor.

Proprietarul și șeful bucătar al restaurantului, Yoshihiro Narisawa consideră că „trebuie să prețuim cu adevărat mediul care produce ingredientele”, iar înțelegerea naturii l-a „determinat să creeze mâncăruri care să ia în considerare preocupările de mediu”.

 

  1. The Duke of Cambridge Pub - Londra, Anglia

Duke of Cambridge este singurul restaurant organic certificat din Londra. Faima lor este susținută de faptul că peste 90% din fructele și legumele lor proaspete provin din ferme ecologice din sud-estul Angliei și Anglia de Est. Carnea și fructele de mare trebuie, de asemenea, să îndeplinească standarde ridicate, inclusiv pește certificat de Marine Stewardship Council și carne de gamă liberă din fermele mici locale.

Dincolo de practicile alimentare sustenabile, Duke of Cambridge reciclează și reutilizează cât mai mult și și-a ales furnizorul de energie electrică pe baza faptului că investește în surse regenerabile de energie. De asemenea, refuză să aducă orice aliment pe calea aerului.

 

  1. Uncommon Ground - Chicago, Illinois

Uncommon Ground a dat startul la multe inițiative ecologice. În 2007, locația din cartierul Edgewater a lansat prima fermă pe un acoperiș organic certificată din Statele Unite. Locația cartierului Lakeview găzduiește cu mândrie Green Star Brewing, prima fabrică de bere ecologică certificată din Illinois.

Ferma de pe acoperișul Uncommon Ground este sustenabilă în interior și în exterior. Puntea în sine a fost construită din materiale reciclate, ferma folosește sol organic și găzduiește plante organice care se rotesc sezonier.

Ferma de pe acoperiș găzduiește și o grădină cu ierburi - cresc rozmarin, arpagic, tarhon, mentă, busuioc și nu numai. Au de asemenea și stupi, albinele asigură polenizarea pentru plantele din grădină și miere pentru restaurant.

 

Restaurante eco-friendly în România

În România, deși numărul restaurantelor 100% eco-friendly este încă mic, se fac pași spre schimbări sustenabile în industrie. De exemplu, recent, cei de la 5ToGo au renunțat la paiele de plastic în favoarea celor comestibile. 

Probabil cel mai sustenabil bistro din țară este Cuibun bistro din Iași. Produsele lor răspund unor criterii care țin de etică, echitate, ecologie, utilitate și solidaritate. Hrana din CUIB provine din ingrediente locale și de sezon în proporție de peste 95%. Ei sunt adepții reducerii consumului, reutilizării și reciclării, de aceea le recomandă clienților care cumpără mâncare la pachet să își aducă propriile recipiente. Sprijină comerțul echitabil: toate produsele servite în CUIB care nu pot fi produse local, precum cafeaua și ceaiul verde, provin din comerțul echitabil și sunt certificate Fair Trade. De asemenea, oferă apă fără plastic, gratuit, reduceri de 10% pentru bicicliști și au un meniu ce conține preparate ovo-lacto vegetariene pentru a reduce consumul de carne.

 

La Poloniq, susținem inițiativele sustenabile și ne bucurăm să vedem când un restaurant face pași spre un comportament eco-friendly. Chiar dacă astfel de inițiative și transformări pot fi costisitoare la început, considerăm că beneficiile pe termen lung întrec aceste costuri. Orice mic pas pentru o lume mai „verde” este important, de aceea încurajăm aceste inițiative din domeniul HoReCa.